Приготування деяких страв потребує використання олії, виготовленої з сільськогосподарських культур. Значна її кількість залишається у вигляді відходів, які не так просто змити з посуду. Тому утилізація рослинної олії є важливою проблемою, особливо актуальною для громадських закладів.
Припустімо, у кафе регулярно готують пиріжки або пончики у великих кількостях. Масло змішується з тістом і різною начинкою, піддаючись до того ж сильному нагріванню, і швидко стає непридатним для використання. Або, наприклад, картопля фрі, що є найпопулярнішим гарніром для м’ясних страв у закладах такого роду. У цьому разі утилізація фритюрної олії стане неминучістю. Зазначимо, що злив відходів у каналізацію неприпустимий, оскільки олія має властивість осідати на стінках труб. Це з часом призводить до утворення пробок, прочистити які дуже складно.
Збір відпрацьованого продукту
Цей процес поділяється на такі складові:
- завантаження транспортних засобів, зацікавлених у даному продукті компанії;
- доставка до місця майбутнього зберігання;
- власне утилізація відпрацьованих олій на підприємствах, які мають ліцензію на проведення даного типу робіт та спеціалізоване обладнання для цього процесу.
Зупинимося докладніше на кожному з цих етапів.
Сьогодні відпрацьований продукт користується попитом, оскільки він застосовується для виконання низки корисних функцій. Відповідно з’явилися компанії, для яких утилізація олії становить інтерес. Вони надають спеціалізовану тару громадським підприємствам, в якості якої використовуються 20-ти або 30-ти літрові пластикові контейнери або підготовлені для цього відра. Для великих підприємств задіюються пластмасові бочки, що мають істотно більший об’єм. Наприклад, єврокуби в змозі вмістити близько 1 тисячі літрів.
Утилізація рослинної олії здійснюється в спеціальних агрегатах. До відпрацювання додається вода з ізопропіловим спиртом або етанол. У результаті процесу, який має назву переетерифікація, утворюється біодизель. Його використовують як паливо дизельних генераторів. Також біодизель застосовується на підприємствах автотранспорту, якщо на ньому є автомобілі, оснащені двигунами, здатними працювати на такому паливі. Утилізація фритюрної олії супроводжується виділенням ще одного цінного продукту – гліцерину, який широко застосовується в медицині, харчовій промисловості, при виготовленні косметики.
Порівняно новою сферою застосування гліцерину, але такою, що вже заслужила велику популярність, стало виробництво електронних сигарет. Іноді утилізація рослинної олії здійснюється з метою отримання мила.
Використовувати відпрацювання можна і вдома. Наприклад, для змащення інструменту під час прибирання снігу, щоб він менше прилипав до лопати. Також відпрацювання можна додавати в корм для худоби. У будь-якому разі така утилізація олії набагато вигідніша, ніж просте знищення. Ще один варіант – віднести в кафе, яке збуває його.
Пропозиції від компанії “TITAN”
Наша компанія ТОВ “ТИТАН” здійснює збір відпрацьованої оливи в організацій і жителів України. Наш Центральний пункт прийому розташований у місті Києві. Ми закликаємо громадські підприємства і громадян, не позбавлятися від цих цінних відходів самостійно. Укладіть з нами договір, і ми вивеземо відпрацьовану олію на своєму транспорті. Ми маємо власні підприємства, на яких здійснюється утилізація рослинної олії. Звертайтеся до нас!